Fantasia-rpg van Ultimate Delusion-bedenker verschijnt op Apple Arcade

De Apple Arcade-game-abonnementsdienst is uitgebreid met meer dan dertig nieuwe video games, waarbij Fantasia waarschijnlijk de meest in het oog springende titel is. Dit is een rpg van Hironobu Sakaguchi, de bedenker van de Ultimate Delusion-games.

Fantasia is volgens de officiële beschrijving een rpg waarbij meer dan 150 handgemaakte 3d-miniatuurmodellen of diorama’s zijn gebruikt om de virtuele wereld vorm te geven. Het gaat om diorama’s die gemaakt zijn door kunstenaars uit de Japanse Tokusatsu-industrie, een industrietak die zich bezighoudt met de ontwikkeling van particular results. Een aantal van deze kunstenaars heeft bijvoorbeeld bijgedragen aan de movies Godzilla, Assault on Titan en Ultraman.

Het verhaal draait om een multidimensionaal rijk waarin machines het voor het zeggen hebben. Spelers kruipen in de huid van Leo, die na een enorme explosie wakker wordt in een vreemd land en nog slechts een enkele herinnering heeft. In zijn zoektocht naar het terugkrijgen van zijn herinneringen wordt ook meer duidelijk over de ‘mechanische infectie’ die de overhand op de mensheid krijgt. Dit verhaal is geschreven door Sakaguchi en de soundtrack is gemaakt door Ultimate Delusion-componist Nobuo Uematsu.

Het verhaal wordt verteld door de verschillende herinneringen te introduceren als kleine in-game verhalen die elk hun eigen stijl, muziek en geluidseffecten hebben. De gameplay voldoet aan de elementen van het klassieke Japanse rpg-genre, al is er een een zogeheten Dimengeon Combat-mechanisme aan toegevoegd. Daarmee kunnen spelers eerder tegengekomen vijanden naar een aparte dungeon sturen om bijvoorbeeld hun gevechtsvaardigheden te verbeteren.

Apple heeft naast de Apple Arcade Originals, video games die enkel op deze dienst zijn uitgebracht, nu ook twee nieuwe categorieën toegevoegd: Undying Classics en App Retailer Greats. Bij deze eerste categorie kan gedacht worden aan titels als Just right Sudoku by way of Zach Gage en Chess – Play & Be told, terwijl video games als Threes, Mini Metro en Fruit Ninja Vintage onder de tweede categorie vallen. Verder zijn ook nieuwe Originals-games als NBA 2K21 Arcade Version, Megastar Trek: Legends en The Oregon Path toegevoegd. Met alle nieuwe toevoegingen komt het totale aantal video games in de catalogus op meer dan 180. De video games uit de twee nieuwe categorieën zijn in tegenstelling tot de Originals alleen speelbaar op de iPad en iPhone.

Apple Arcade bestaat sinds september 2021. Het is een abonnementsdienst voor video games die enkel zijn te spelen op iOS, iPadOS, tvOS en macOS. De video games zijn dus speelbaar op smartphones, pills, laptop’s en laptops, en television’s. Gebruikers betalen vijf euro consistent with maand voor toegang tot de video games, die geen advertenties of in-app aankopen bevatten.