FCC: ‘Starlink-satellieten mogen in lagere baan om aarde vliegen’

De Amerikaanse overheid is heel duidelijk als het op dit soort dingen aankomt, kijk maar naar het eisenpakket dat ze aan Galileo hebben gesteld, de welbekende Hague Invasion Act en de Patriot Act.

De EU is overigens niet veel beter, maar sinds de dekolonisatie hebben EU-landen nou eenmaal minder macht.

Stel dat we in de EU met zijn allen zeggen “we willen de troep niet boven ons luchtruim hebben hangen”, wat gaan we er nou echt aan doen? Het is niet alsof de Amerikanen hun satellieten in de dampkring laten zakken als we dat lief vragen, daar moet wat tegenover staan. Als China morgen een wereldwijd satellietnetwerk lanceert, kun je wedden dat de Amerikanen hun raketten klaar hebben staan. Wij niet, we hebben niet de macht om zo direct invloed op het Amerikaanse ruimteprogramma uit te oefenen, we hebben nota bene altijd Amerikaanse en Russische raketten gebruikt om astronauten de ruimte in te schieten omdat onze eigen technologie en investeringen niet op het niveau van de wereldmachten is.

Diplomatiek werkt heel leuk, tot je relaties verzuren. Als we allemaal zo netjes en beschaafd zouden zijn, zouden de Russen nu geen invasieleger bij de Oekraïense grens hebben staan, zou Guantanamo Bay leeg zijn, zou de gaspijpleiding vanuit Rusland er al lang liggen om concurrentie te bevorderen en zou Rusland meewerken om de slachtoffers van MH-17 waar mogelijk recht te doen.

Europa maakt offers in het Midden-Oosten om de vluchtelingen weg te halen, Amerika ontdekt olie of graaft een kanaal daar waar het regime ze niet aan staat, Rusland gebruikt uitgebreide disinformatiecampagnes om de omliggende landen naar hun zijde te trekken, China koopt heel Afrika en de Middellandse Zee om macht te houden, Jarenlang hebben we China bij de ballen gehouden door hun economie van het Westen afhankelijk te maken, en nu is het omgekeerd, waardoor we de Chinese language concentratiekampen voor het gemak maar even vergeten, en ga zo maar door. Iedereen speelt vieze spelletjes uit eigenbelang, need onder de streep is het altijd “eigen volk eerst”, of dat volk nu “Noord-Groningers”, “Nederlanders”, “Europeanen” of “burgers van NAVO-landen” is.

We zijn allemaal vriendjes totdat onze doelen teveel afwijken. Natuurlijk zal oorlog tussen sterke landen zoveel mogelijk worden ontweken, need oorlogen tussen verschillende landen hebben alleen maar verliezen, zowel op gebied van mensenlevens als op economisch gebied ten gevolge van de globalisatie van de wereldeconomie. Echter hebben de Amerikanen nogal een kort lontje als het aankomt op dingen die ze als “van hun” beschouwen, en StarLink is tenslotte onder de streep ook Amerikaanse infrastructuur.

Diplomatiek is er alleen voor landen en verzamelingen daarvan met genoeg economische macht, need voor wat hoort wat, of militaire macht, bij gebrek aan economische invloed. Je wereldbeeld is wellicht positiever dan de mijne, maar wees niet te naïef als het aankomt op wereldmacht; de hele wereld speelt vieze spelletjes terwijl ze elkaar iedere paar maanden de handjes schudden.