Geen passende high-end router? Dan maak je hem toch gewoon zelf?

Hoe veel routers er ook door fabrikanten worden gemaakt, sommige gebruikers zullen nooit tevreden zijn met kant-en-klare {hardware} — zeker als je bijzonder hoge eisen hebt. (*13*)Michael Stapelberg vond dat de MikroTik CCR2004 niet aan zijn eisen voldeed, dus hij maakte zelf een krachtig systeem voor een relatief acceptabele prijs.

Aan de foundation van het systeem lag Linux in combinatie met de AMD Ryzen 5 5600X, de ASRock B550 Taichi en een Zotac GeForce GT 710 met 1 GB vram. Belangrijker zijn echter de twee netwerkkaarten. De (*16*)FS.COM Intel XXV710 heeft twee 25Gb/s-poorten. Zoals de naam al aangeeft is hij gebaseerd op de Intel XXV710-netwerkchip. Hij heeft een pcie 3.0 x8-verbinding en zal ook passen in een compacter systeem. De tweede kaart is de (*15*)FS.COM Intel XL710, die vier 10Gbit-aansluitingen biedt en verder erg vergelijkbaar is.

(*2*) (*4*)

Omdat moederborden geen on-board sfp28-aansluitingen hebben en kant-en-klare oplossingen de nodige nadelen hebben, zul je dergelijke kaarten moeten gebruiken om de aansluiting voor additional hoge snelheden te gebruiken. In totaal kostten de componenten voor de non-serverconfiguratie zo’n 1.600 euro. Dat is een flinke prijs, maar het voordeel is dat je je eigen device kunt gebruiken en volledige zeggenschap hebt over je router. Stapelberg heeft de routersoftware (*20*)router7 geschreven, maar voor varianten met meer ondersteuning kun je terecht bij device zoals OPNsense en (*19*)OpenWrt.

(*5*)

(*12*)(*9*)9 reacties(*6*)(*3*)(*1*)(*11*)(*14*)Wat vond je van dit artikel?


8 besproken producten

(*10*)« Vorig bericht (*8*)Volgend bericht »