Koeienhotspots, Ctrl-C/Ctrl-V-keyboard en bbq-koelpasta: het is weer 1 april

Namen van auto’s vervangen voor QR-codes om direct touch op te nemen met de chauffeur, een draadloze voeding en koeien in Twente die dienst gaan doen als wifi-hotspot. Het was once weer lachen, gieren, brullen op deze 1 april.

Elk jaar zoeken tweakers zich weer suf op de web page: zou er nu wel weer op een mooie 1-aprilgrap op Tweakers zijn? Maar nee: iets dat je elk jaar doet, is dat voorspelbaar en dus doen we al een paar jaar niks meer. Wie weet wat er volgende jaren gaat komen, maar voor nu moeten we op deze web page teren op klassiekers als Tweak Struggle en Biks ‘n Bytes.

Google vindt het, voor het tweede jaar op rij, niet gepast om 1-aprilgrappen te doen vanwege de coronapandemie, meldt Industry Insider. Zonde natuurlijk, need vorige jaren kwam de zoekgigant altijd met een reeks vaak goed uitgewerkte grappen.

Auto’s in de ruimte

Maar niet iedereen doet internet alsof het 32 maart is, need veel organisaties en bedrijven hebben wel grappen voorbereid. De auto-industrie is uitstekend vertegenwoordigd. Dacia stuurt een Duster-auto de ruimte in als ‘betaalbaar ruimtevaartprogramma’ onder de naam Dustar. Opel vervangt modelnamen op de behuizing van auto’s voor zelfontwikkelde iQR-codes, zodat andere weggebruikers gelijk een bericht kunnen sturen naar het infotainmentsysteem om een praise uit te delen aan de chauffeur voor de rijstijl.

Sneuneus van de automarkt deze week is Volkswagen, die in de VS verder zou gaan onder de naam Voltswagen. Een nieuwe naam klinkt na de leugens rondom dieselgate oprecht als een goed idee volgens veel mensen en Volkswagen weigerde in eerste instantie toe te geven dat het een grap was once. Voor bedrijven die liegen om een 1-aprilgrap vol te houden is een speciaal plekje in de hel gereserveerd, zegt Tweakers-redacteur Jurian Ubachs.

Kikker in je {hardware}

Niet alleen de automarkt stond stil bij 1 april, ook in de hardwaremarkt trokken bedrijven hun grapjas aan. Razer presenteerde bijvoorbeeld RGB-haarverf in zijn Chroma-lijn onder de naam Rapunzel. Further kudos voor de informatie dat het bestaat uit 1337 actieve ingrediënten natuurlijk.

Razer Rapunzel

Megekko pakte uit met een mail aan klanten met allemaal opvallende nieuwe {hardware}. Zo kun je vanaf donderdag koelpasta kopen met smaak, cheesecake en bbq klinken wel aantrekkelijk, en is er een ultranarrow track, naast een draadloze voeding en een braille RGB-toetsenbord. Enige waar we in trapten: de WowVidea RTX 3099-videokaart heeft als levertijd ‘onbekend’. Dat had zomaar waar kunnen zijn natuurlijk.

StackOverflow komt met een minimalistisch toetsenbord: je hebt drie toetsen: Ctrl, C en V. De slogan ‘Excellent artists reproduction. Nice artists thieve. Biggest artists reproduction, then paste’ is natuurlijk mooi gevonden, maar we werden helemaal enthousiast van het geluid dat het toetsenbord zou moeten maken. Dat is by the use of AI geoptimaliseerd voor productiviteit en verbetering van je stemming.

Lage landen lachen

Het Nederlandstalige deel van de wereld liet zich niet bepaald onbetuigd deze keer. Soms zijn grappen op het randje van wat mogelijk zou zijn en de Biebdrone van de bibliotheek in Arnhem is daar één van. Immers: boeken uit de bieb bezorgen met een drone klinkt helemaal niet zo sci-fi. Gamestate zoekt een tester die de hele wereld over wil reizen en everlasting wil verblijven in vijfsterrenhotel om video games te testen, terwijl softwarebedrijf Obi4wan al een medewerker heeft gevonden: goochelaar Hans Kazan wordt daar Consumer Happiness Supervisor. Coolblue heeft Buiten, waarmee ze klanten meenemen op de fiets, bijvoorbeeld ‘bakfietsen, voor culinaire journeys’.

Je bent geen rund als je leuk op 1 april stunt en een van onze favoriete grappen van dit jaar komt daarom uit het oosten van het land. Seek advice from Twente zei dat koeien rond Losser voorzien zouden worden van wifi-verbindingen. Het is lastig om het lachen in te houden bij vondsten als ‘grazendsnel web’ en ‘Wi-Fi is een hoeksteen van onze samenleving’ zijn die twee minuten leestijd van het artikel het meer dan waard.

Maar er was once meer van Hollandse bodem. Hoorwinkel Schoonenberg heeft een hoortoestel met selectieve noisecancelling en de Bol.com-app krijgt internet als elke andere app op je telefoon Tales.

Ook uit Nederland is GreenDNS, een onderdeel van PowerDNS. Het is een zogenaamde ‘duurzame dns-resolver’. Op zich niet eens zo’n gek idee, tot je ziet hoe dat precies werkt: met een blockchain op zonnepanelen, en antiphishing omdat de wereld ‘toch al overbevist is’. Allemaal zodat als de wereld straks is vergaan aan de klimaatcrisis iedereen daadwerkelijk kan zeggen: ‘het was once toch weer dns’.

De populaire smarthomedienst Homey zegt dat het met een function komt die wel zó privacyonvriendelijk is dat je zelfs bij de categorie smarthome nog achter je hoofd krabt. Met ‘Homey In combination’ kun je zogenaamd een willekeurige vreemdeling toegang geven tot je huis. Ach, met een beetje configuratiepech en een datalek heb je daar helemaal geen nieuwe functie voor nodig.

Bonuspunten

Soms wil je gewoon dat een 1-aprilgrap helemaal geen grap was once. Wat sloeg ons hartje even over toen we de aankondiging van Lego zagen: SmartBlocks, die automatisch opzij gaan als ze detecteren dat er een voet aankomt, waardoor je dus nooit meer op een Lego-blokje zal gaan staan. Dit zou voor veel mensen een gouden oplossing zijn voor een pijnlijk probleem. En soms ben je blij dat een 1-aprilgrap niet echt is. Need stel je voor dat dit busje voor je deur staat om een pakketje te komen bezorgen.

Als allerlaatste bonus hebben we nog deze: kennelijk heeft Nvidia de RTX 4090 aangekondigd en in deze video laat Captains Workspace zien hoe hij werkt. Wij hebben hem nog niet in ons testlab, maar wij leggen de ducttape in elk geval alvast klaar.