Sound United onthult 13.2-receivers met HDMI 2.1 en improve bestaande modellen

Sound United, de fabrikant van Denon- en Marantz-receivers, komt met twee nieuwe, bijgewerkte receivers met volledige HDMI 2.1-ondersteuning. Voor de twee bestaande modellen heeft het bedrijf een upgradeprogramma opgetuigd om ze ook HDMI 2.1-compatibel te maken.

Sound United heeft twee bijgewerkte versies van de bestaande Denon AVR-X8500H- en Marantz AV8805-receiver aangekondigd. De nieuwe versies zijn de AVR-X8500HA en AV8805A, waarbij de toevoeging van de A de aanduiding is voor de improve. De bestaande modellen kwamen een paar jaar geleden uit en zijn vlaggenschipmodellen, maar moesten het nog doen met HDMI 2.0-ondersteuning. Destijds was once al duidelijk dat er in de toekomst een betaalde upgradeoptie voor de ondersteuning van HDMI 2.1 zou worden aangeboden.

(*13*)Marantz Denon
De Marantz AV8805A en de Denon AVR-X8500HA

Bezitters van de Denon AVR-X8500H en Marantz AV8805 die hiervan gebruik willen maken, kunnen zich wenden tot erkende verkooppunten. Tegen betaling van 749 euro is het mogelijk om een vernieuwde HDMI-kaart te laten inbouwen die de oude vervangt. Vanaf volgende maand kunnen bezitters van deze receivers hiervan gebruikmaken. Onlangs kondigde Yamaha ook al een dergelijke oplossing aan.

Volgens de fabrikant kunnen de nieuwe A-receivers en de bijgewerkte, bestaande modellen probleemloos 8k60- en 4k120-signalen by the use of HDMI doorgeven, naast de ondersteuning van andere HDMI 2.1-functies. Ook zal de hdr-standaard HDR10+ worden ondersteund, naast de gebruikelijke ondersteuning van Dolby Imaginative and prescient. Er is ondersteuning voor een bandbreedte van 40Gbit/s en Mounted Price Hyperlink-signaaltechnologie van HDMI 2.1.

Geleidelijk aan zullen deze A-versies de exemplaren van de Denon AVR-X8500H en Marantz AV8805 vervangen. Er zal slechts een enkele aansluiting geschikt zijn voor HDMI 2.1, zowel bij de nieuwe A-receivers als bij de bestaande modellen die de improve krijgen.

(*5*)(*13*)Marantz HDMI board
De upgrade-kit waarmee een nieuw HDMI-board wordt ingebouwd, in dit geval bij de Marantz AV8805

De nadruk die Sound United legt op de volledige ondersteuning van HDMI 2.1-features, komt voort uit de beruchte ‘HDMI 2.1-bug’, waarmee nogal wat relatief nieuwe receivers van numerous fabrikanten te maken hebben. Het Duitse c’t Mag constateerde vorig jaar dat er problemen zijn met de doorgifte van 4k120-signalen naar de aangesloten televisie. (*1*)Sound United erkende de problemen en sprak over een mismatch tussen de HDMI-chipsets van de verschillende apparaten. Ook (*2*)Yamaha bevestigde dat het probleem zich voordoet bij zijn receivers. Met identify bij aangesloten Xbox Collection X- en S-consoles en laptop’s met bij AMD- en Nvidia-videokaarten met HDMI 2.1 spelen deze problemen.

Het probleem betreft waarschijnlijk specifiek de geïntegreerde HDMI-chips van Nuvoton Era. De chipsets van deze fabrikant zijn ingebouwd in nogal wat receivers die HDMI 2.1 ondersteunen. Bij de PlayStation 5 speelt dit probleem niet. De Nuvoton-chips kunnen waarschijnlijk niet goed overweg met de compressietechniek show movement compression. Sony previous die niet toe bij de PS5, terwijl Microsoft dat wel doet bij het beeldsignaal vanuit de Collection X en S.

Sound United HDMI adapter

Eerder kwam Sound United al met een kosteloze oplossing voor de HDMI 2.1-problemen van receivers die deze HDMI-standaard meteen probleemloos hadden moeten ondersteunen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de AVR-X2700H, AVR-X3700H, AVR-X4700H en AVR-X6700H van Denon, en de SR5015, SR6015, SR7015 en SR8015 van Marantz. Voor onder meer deze modellen komt een HDMI-adapterkit beschikbaar. Volgens de fabrikant zal deze adapter een ‘compatibiliteitsissue’ tussen Denon- en Marantz-receivers met HDMI 2.1 en bepaalde gameconsoles oplossen. Deze adapter moet tussen bijvoorbeeld de Xbox Collection X-console en de receiver worden geplaatst.

De Denon AVR-X8500HA en Marantz AV8805A zijn high-end 13.2-receivers, die vanaf juni beschikbaar komen met prijzen van respectievelijk 3999 en 4299 euro.