Subsidized: Zo werkt de Darkish Energy 12 Titanium-voeding van be quiet!

Een tijdje terug kon je uitgebreid lezen over de Darkish Energy Professional 12, een digitale voeding van be quiet!. Onlangs heeft het merk de nieuwe Darkish Energy 12 aan het programma toegevoegd, een voeding die op een wat klassiekere foundation is geschoeid maar wel voorzien is van een Titanium-certificering. Dat betekent dat het een zeer efficiënte voeding is. Waar voedingen met een lager predicaat over het algemeen behoorlijk wat energie verloren laten gaan, geldt dat niet voor dit mannequin.

(*4*)

De Darkish Energy Professional 12 is beschikbaar in zeer hoge wattages van 1200 en 1500 watt. Om een voeding met zo’n vermogen nuttig toe te kunnen passen, heb je een heel zwaar systeem nodig. De Darkish Energy 12 is bedoeld voor iets ‘gewonere’ systemen en wordt geleverd in drie wattages: 1000, 850 en 750 watt. Bij zulke vermogens praat je overigens nog steeds over zwaardere gaming- of workstationsystemen. Of het nu om de ene of de andere toepassing gaat: centraal staat altijd het belang van een betrouwbare voeding. Op dat punt ben je in vertrouwde handen bij dit Duitse merk, dat gründlichkeit hoog in het vaandel heeft staan.

(*5*)

De voedingen in de Darkish Energy 12-serie hebben een bijzonder hoge potency: het grootste mannequin haalt 95,8 procent, de 850W-versie 95,6 procent en de kleinste zelfs 95,9 procent (!). Dat is een prestatie op zich en het betekent dat een analoge voeding niet consistent with definitie minder efficiënt hoeft te zijn.

(*6*)

Van buiten

Als je de buitenkant van deze voedingen bekijkt, is het bijna jammer dat in veel moderne kasten deze part tegenwoordig aan het oog wordt onttrokken. De zwarte kleur waar dit merk om bekendstaat is ook hier weer doorgevoerd. Als je door het mesh heen kijkt, zie je direct de zwarte 13,5cm grote Silent Wings-ventilator, maar ook de enorme condensators die voor een mooi afgevlakte aanlevering van voltages moet zorgen.

(*7*)

Dat laatste is een van de taken van een voeding. Uit het stopcontact komt een wisselspanning van 50Hz, maar de onderdelen in een pc wensen met gelijkspanning te worden gevoed. Keer op keer blijkt dat het afvlakken van de golven geen sinecure is en dat veel voedingen op dit vlak geen goede prestaties leveren. Ongelijkmatige gelijkspanning is een belangrijke oorzaak van instabiliteit van een systeem. Helaas is vaak niet eenvoudig te herleiden dat de crash van een systeem het gevolg used to be van een onbetrouwbare voeding.

(*8*)

Het 750W-model biedt 22A op 3V en 5V; 12V1 en 12V2 bieden 25A en voor 12V3 en 12V4 biedt de voeding 30A. Een van de meest opmerkelijke options van dit mannequin is de meegeleverde overklokschakelaar. Standaard werkt de Darkish Energy 12 met vier rails, maar als je deze schakelaar gebruikt, wordt de opstelling binnen de voeding aangepast naar één rail. Dit biedt volgens veel mensen én volgens be quiet! zelf meer stabiliteit bij het overklokken. Of dit ook bij jou het geval is, zul je proefondervindelijk moeten ervaren.

(*9*)

Eén of vier rails

De schakelaar is uitgevoerd in de vorm van de afdekking van een insteekslot. Je kunt hem dus eenvoudig in een behuizing monteren als je nog niet alle slots van het bord hebt benut. In de meeste gevallen zal dat zo zijn en vormt inbouw geen probleem. Het is echter niet consistent with se nodig om de schakelaar te monteren, hij is namelijk internet als de andere kabels van deze voeding modulair.

(*3*)

De kabels die be quiet! meelevert zijn gesleeved en dus vrij makkelijk door een behuizing te geleiden zonder dat het een bende wordt. Als je al een oudere, modulaire voeding van dit merk hebt, doe je er goed aan om eerst de web site van het bedrijf te bezoeken voordat je begint met inbouwen. Op die web site vind je namelijk een handige instrument waarmee je kunt zien of je bestaande bekabeling suitable is met de Darkish Energy 12. Als dat zo is, kun je de huidige kabels hergebruiken, wat montage van de nieuwe voeding natuurlijk eenvoudiger maakt. Als je een ruimere kast hebt, bijvoorbeeld met een afzonderlijk voedingscompartiment, heb je bij sommige voedingen te kampen met een te beperkte kabellengte. Bij de Darkish Energy 12 worden echter kabels met een behoorlijke lengte meegeleverd. 

De kans dat een voeding kapotgaat is niet erg groot. Dat blijkt ook wel uit de garantietermijn die be quiet! bij dit mannequin biedt. Bij de Darkish Energy 12 krijgt je voor maar liefst 10 jaar garantie.

Techniek

Een voeding is opgebouwd uit een aantal onderdelen. Hieronder zie je een schematische weergave.

(*14*)

Het begint natuurlijk bij het stopcontact. Het emi-filter zorgt ervoor dat de spanning die binnenkomt zoveel mogelijk wordt gezuiverd van ruis. Vervolgens gaat de voeding aan de slag om de wisselspanning om te zetten naar gelijkspanning. De pfc zorgt ervoor dat er niet onnodig veel energie wordt gebruikt en stuurt dit bij. Vervolgens stuurt de pwm de voeding aan. De wisselspanning wordt middels een transformator aangepast naar de gewenste voltages. Een gelijkrichter zorgt voor optimale voltages die vervolgens door een clear out nog verder worden afgevlakt. By means of een feedback-loop wordt de pwm bijgestuurd.

Wat we internet beschreven is de foundation. De Darkish Energy 12 heeft echter wat uitgebreidere techniek aan boord. Die zie je hieronder.

(*15*)

Hierbij wordt een actieve gelijkrichter toegepast. Normaliter worden hiervoor diodes gebruikt. Bij de Darkish Energy Professional vind je een controllerchip, de cmdrbr die samenwerkt met vier N-Channel Tremendous Junction-mosfets. Mede dankzij de toepassing van deze geavanceerde techniek draagt de Darkish Energy 12 het titanium-certificaat.

Een tweede onderdeel dat de voeding bijzonder maakt, heet complete bridge era. Daarbij worden verschillende mosfets toegepast bij de pwm zodat bij de ingangsspanning een zeer hoge frequentie wordt bereikt. Dat is ideaal voor het omzettingsproces: door de hoge frequentie wordt een zeer hoge mate van potency bereikt en gaat zo min mogelijk energie verloren.

De volgende stap is de llc, die volgt na de complete bridge. Hier vind je twee grote spoelen en condensators. Dit zorgt ervoor dat de wisselspanning op een zeer hoge frequentie, afkomstig van de pwm, wordt geoptimaliseerd en dat aan de leisure van het circuit een mooie sinusvorm wordt geleverd. In het llc-proces wordt zowel pwm als frequentiemodulatie gebruikt om voedingstransformatie te realiseren. Zodra de voeding voor 10 tot 15 procent wordt belast, wordt dit onderdeel van de voeding ingeschakeld.

In de volgende stap wordt 12V-spanning gerealiseerd. Hiervoor worden maar liefst zes mosfets ingezet. In een laptop is 12V de belangrijkste spanning, hij wordt door de meeste componenten gebruikt. 3,3V en 5V vind je ook terug in een laptop, vooral voor harde schijven, fanatics en andere randapparaten. Deze spanningen worden in de Darkish Energy 12 afgeleid van de 12V-voeding.

(*16*)

Afhankelijk van het wattage worden hier vier tot zes mosfets toegepast. Dit deel van het proces wordt aangestuurd door de CM6901T2-chip.

(*17*)

Op de afbeelding hieronder zie je bij nummer 1 de pfc en de diodes. De spoel (2) voor de pfc zie je ernaast. De grote condensators zie je bij 5. Bij 3 zie je de actieve gelijkrichter, onder nummer 4 zit het emi-filter om ruis zoveel mogelijk weg te werken. Bij 6 zie je de passief gekoelde mosfets van de llc. Bij 7 is een spoel van de llc zichtbaar, bij 8 de hoofdtransformator van de Darkish Energy Professional. Het vakje bij 11 is opvallend groot en dat is niet gek, need dat zijn de filters voor 12V, de belangrijkste spanning in een voeding. Bij 12 vind je de condensators voor de llc en 13 is een los bord voor het leveren van 3,3V- en 5V-spanning. Bij 15 vind je de part voor timing en uitgangscorrectie en bij 16 de fancontroller.

(*18*)

Aan de onderkant van de print vind je nog een aantal chips. Bij 17 zie je een regulator om 12V aan te passen naar 5V om de chips van de voeding aan te sturen. Bij 18 en 19 zijn de motive force ic’s voor de llc-bridge zichtbaar, en de gatedriver voor de mosfets die hier worden toegepast. Ook vind je bij 20  de synchrone gelijkrichter. Bij 20 zie je de chips voor de verwerking van 5V.

(*19*)

De voedingen bevatten nog een aantal dochterbordjes. Die zie je hieronder.

(*20*) 
De actieve gelijkrichter 

(*12*)
De pfc-controller

(*10*)
De pwm-controller

(*13*)
De techniek voor de aansturing van de voeding

(*11*)
Het bordje waarop je de bekabeling aansluit

In het kort

De nieuwe Darkish Energy 12 van be quiet! is een voeding gericht op krachtige systemen, leverbaar in vermogens van 750 tot 1000 watt. Dankzij de inzet van innovatieve techniek is de Darkish Energy 12 in staat om je systeem van betrouwbare voeding te voorzien. De titanium-certificering geeft aan dat het apparaat zeer efficiënt functioneert.

Bron: bequit


3 besproken producten

Vergelijk alle producten

« Vorig bericht Volgend bericht »